Kursy językowe Poznań
Kursy Poznań
Znajdujesz się w: www.portoalegre.pl  »  Wydarzenia  »  Klub kulinarny PORTO ALEGRE - Kraków, 15 stycznia 2011

Klub kulinarny PORTO ALEGRE - Kraków, 15 stycznia 2011

        Oj działo się! Takiej smakowitej kuchni to chyba jeszcze w naszej krakowskiej siedzibie nie było. Nasi przyjaciele i studenci tłumnie przybyli na sobotnie, popołudniowe spotkanie kulinarne. Tradycyjnie podzieliliśmy się na grupy, a następnie rozdzieliśmy zadania. Po pewnym czasie na wspólnym stole można było zobaczyć efekty pracy poszczególnych grup: bolinhos de bacalhau, tapas, paella i torta de bolachas. Ponadto na stole znalazła się także tortilla de patatas oraz niezastąpiona sangria. Dziękujemy wszystkim za ogromne zaangażowanie. Efekty były wyśmienite! Nawet grupa odpowiedzialna za przygotowanie sangrii mocno wczuła się w swoją rolę. Na szczęście nie sprawdziło się tu znane powiedzenie: "Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść". Poniżej prezentujemy przepisy oraz zdjęcia, które tylko w pewnym stopniu oddają niesamowitą atmosferę, jaka panowała podczas spotkania. Do zobaczenia na kolejnym! 

RECETAS/RECEITAS

 

Grupa brazylijska przygotowująca bolinhos de bacalhau.

Jeszcze trochę i będzie mozna formować kuleczki.

A teraz smażymy na głębokim oleju.

I gotowe - bolinhos de bacalhau!

Wygląda skromnie, ale z tego powstanie pyszna paella.

Oto i nasza paella. Tylko profesjonalnej paelladory nam brak.

 Na deser - torta de bolachas.

"My tylko próbujemy czy sangría ma odpowiedni smak"

Wygląda apetycznie. Jeszcze tylko ładnie ułożymy...

... i gotowe. Grupa Sorayi i rezultaty jej pracy.

 Pora na prezentację efektu końcowego i degustację.

 Aż ślinka leci. Starczy dla wszystkich.

Ale ładnie to wszystko wygląda ...

aż szkoda to zjadać. 

 

Chyba smakowało. Pozostały tylko okruszki.

Jak widać, grono kucharzy i degustatorów było bardzo liczne.