Kursy językowe Poznań
Kursy Poznań
Znajdujesz się w: www.portoalegre.pl  »  Wydarzenia  »  Klub Kulinarny PORTO ALEGRE - Kraków, 11 maja 2013

Klub Kulinarny PORTO ALEGRE - Kraków, 11 maja 2013

     Po dłuższej przerwie, zorganizowaliśmy  w Krakowie (11.05)  kolejne spotkanie z kuchnią iberoamerykańską. Tym razem królowały chleb i kurczak. Do tego wszystkiego, żeby lepiej się gotowało, przygotowaliśmy sangrię. Chyba wszyscy uczestnicy się zgodzą, że sangria była pyszna i mocniejsza niż zazwyczaj. To pewnie dzięki temu już po  2 godzinach wszystkie potrawy były gotowe. Grupa Magdy i Juana, przygotowała salmorejo (za namową i inspiracją kulinarną Olgi). Było bardzo czosnkowe i dobrze przyprawione. Oprócz tego, największa grupa „kucharzy” pod przewodnictwem Sylwii i Eduardo, przygotowała zupę. Była to sopa azteca z dodatkiem chili, sera, awokado, śmietany i tortilli meksykańskiej.  Krótkie badanie opinii wskazało, że właśnie zupa wygrała „konkurs” na najlepszą potrawę wieczoru.  Na końcu mogliśmy spróbować brazylijskiego tortu chlebowego z nadzieniem z kurczaka. Grupa brazylijska pod kierownictwem nauczycieli Marty i Niltona pracowała bardzo intensywnie i sprawnie i już po godzinie i trzech szklankach sangrii (na głowę) tort był gotowy.


Dziękujemy wszystkim za uczestnictwo,  pracę i pyszną zabawę.  Poniżej trochę zdjęć z naszego spotkania i, tradycyjnie ,przepisy, które stosowaliśmy podczas wieczoru kulinarnego. Smacznego. I do zobaczenia

RECETAS/RECEITAS